Dit is een spelsoort die slechts beoefend wordt door een klein aantal liefhebbers. Het bestaat uit het perfect uitvoeren van een aantal opgelegde figuren die met de ballen moeten beschreven worden. Deze figuren worden opgelegd door de Internationale Biljartfederatie.

 

De drie ballen worden op voorgeschreven plaatsen gelegd, waarna de speler de figuur moet maken op de vereiste manier. Voor elke figuur krijgt hij maximaal 3 beurten. Aan iedere figuur wordt een bepaalde waarde gegeven, in verhouding tot de moeilijkheidsgraad.

De speler die het grootste aantal punten verzamelt in zo weinig mogelijk beurten is de winnaar.  

De figuren zijn samengesteld uit trek-, doorschiet-, piqué-, massé- en bandstoten. Bepaalde stoten zijn werkelijk goochelstoten. Ze kunnen dan ook enkel door specialisten uitgevoerd worden. Bij het publiek heeft artistiek biljarten een aparte waardering omwille van het spectaculaire karakter

 

Deze spelsoort stelt ook het biljartmateriaal sterk op de proef, zodanig dat het biljartlaken meestal zwaar beschadigd is. Ook wordt het gespeeld met speciale stevige biljartkeu's. Tot voor kort werd er nog met echte ivoren ballen gespeeld. Onder de druk van de beperkingen op het verhandelen van ivoor, en de kostprijs is men in België ook overgeschakeld op kunststof ballen. Benieuwd hoe verschillende biljart stoten eruit zien? We hebben een speciale pagina met diverse filmpjes, zoals bijvoorbeeld van de acquitstoot. Sommige zijn moeilijker dan de andere, maar met een beetje oefenen kan alles.